Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Много вярващи се стекоха в Рилския манастир за храмовия му празник

Снимка: imagesfrombulgaria.com
Много вярващи се стекоха в Рилския манастир за храмовия му празник.

Българската православна църква чества деня на Свети Иван Рилски Чудотворец - закрилник на българския народ и основател на Рилския манастир.

Празникът на Светата Рилска обител събра днес много миряни и поклонници от страната и чужбина, дошли да отдадат своята почит на Свети Иван Рилски, да измолят неговата закрила, да раздадат пита за здраве. Отслужена бе Божествена Света литургия. След литийното шествие около храма, пространството пред Дупнишката порта на манастира игуменът на Рилския манастир, адрианополският епископ Евлогий и епископ Григорий, игумен на Троянския манастир, осветиха каменен барелеф на рилския чудотворец, възстановен с дарения. Сред високите гости, уважили празника на Светата рилска обител бе вицепрезидентът Маргарита Попова.

Моля се българският народ да има повече спокойствие, а политиците да имат повече разум. Нали виждате колко много хора са дошли днес на празника на Светата Рилска обител. Нашият народ е практичен и мъдър, той идва, за да чуе молитвата, но не да се въздигне на небето, а за да има повече вяра и да бъде тук на земята по-достоен.

По публикацията работи: Иванка Зашева - Радио Благоевград
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна