Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Григор Димитров - шампион в Стокхолм

Снимка: ATP

Григор Димитров спечели първа титла в кариерата си от турнир на АТР, след като триумфира на турнира на твърди кортове в зала в шведската столица Стокхолм с награден фонд 600 565 евро.

Поставеният под номер 7 българин се наложи над водача в схемата и номер 3 в света Давид Ферер (Испания) с 2:6, 6:3, 6:4 за 2:10 часа.

22-годишният хасковлия влиза в историята като първият българин с титла от турнир от АТР. Димитров спечели 95 700 евро от наградния фонд и 250 точки, с които ще се изкачи до рекордното в кариерата си 22-ро място в световната ранглиста в понеделник.

Ферер направи първи пробив в мача за 2:1, но в следващия гейм Димитров изравни. След това испанецът спечели четири поредни гейма и поведе в резултата.

Във втората част всеки печелеше подаването си в първите седем гейма. В осмия Ферер сервираше, но Димитров поведе с 40:15 и проби при първата възможност. Последва убедителен сервис гейм на 22-годишния хасковлия, който изравни частите.

В решителния трети сет Димитров имаше затруднения в шестия гейм, когато испанецът стигна до две точки за пробив при 40:15. Българинът обаче се справи и после спечели подаването си за 3:3. В следващия гейм Димитров успя да направи пробив, а след това взе подаването си. Ферер сервираше за оставане в мача при 3:5 и успя. След това при свой сервис Димитров стигна до мачбол и го реализира след удар в аут на съперника.

Мечтата ми се сбъдна. Благодаря, Давид. Беше страхотен мач. Това е много специален турнир за мен. Не знам какво да кажа. Много съм щастлив. Ще се върна догодина отново тук, каза Димитров по време на награждаването.

Поздравления за Григор, той изигра много добър мач. Беше ми много приятно да се върна тук и благодаря за подкрепата, заяви Давид Ферер.

На финала присъстваше принцесата на Швеция - Виктория - заедно със съпруга си Даниел Вестлинг и тяхната дъщеря.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени