Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Димитров: Осигурените пациенти не трябва да доплащат в болниците

Снимка: БГНЕС

Здравноосигурените пациенти не трябва да доплащат в болниците, категоричен беше Иван Димитров - представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК. Такава идея беше обявена от председателя на Лекарския съюз с искане да се актуализира бюджетът на Здравната каса. Решение трябва да има до петък.

Миналата седмица Касата реши да заплати до 80 на сто от изработеното от болниците за септември. Иван Димитров, представител на пациентските организации в Надзорния съвет на НЗОК, посочи:

Това е безумие и престъпление срещу българския пациент, а не е заложник между Лекарския съюз и държавата. В това сме категорични.

Надзорният съвет на Здравната каса е обсъждал различни варианти как да се осигурят средства за здравеопазването догодина, това беше единственият коментар на председателя на надзора Людмила Петкова, заместник финансов министър:

Бюджетът още не е в окончателен вариант. До няколко дни ще бъде окончателен и има няколко варианта, които тепърва се дискутират.

Тази седмица ще искаме среща с министрите на здравеопазването, на финансите и с премиера по бюджета на Касата, каза още Иван Димитров. В публикувания досега проектобюджет на Здравната каса е записано, че ще се отделят 200 милиона лева по-малко за болнична помощ. А в момента има дефицит от 150 милиона лева за болници.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени