Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шестима души загинаха при експлозия в руския град Волгоград

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Шестима души бяха убити, а 20 са ранени, седем от тях сериозно, при експлозия в автобус в южния руски град Волгоград, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Интерфакс. Представител на Министерството на извънредните ситуации в Москва потвърди информацията за взрива.

Избухнало е взривно устройство, поставено в салона на автобус, който се е движил по редовен маршрут в Красноармейския район на Волгоград. Именно там се намират няколко висши учебни заведения. В автобуса марка ЛИАЗ са пътували общо 40 души. Има готовност най-тежко пострадалите да бъдат още днес транспортирани за лечение в Москва.

Според очевидци взривът е станал в средната част на автобуса, който имал и газово оборудване. На мястото на инцидента, което веднага беше отцепено от полицията, работят криминалисти, които са открили части от взривно устройство. В града са въведени извънредни мерки за сигурност, за да не се допусне евентуален втори атентат.  

Следите на терористичното нападение водят към Северен Кавказ. Взривното устройство е било задействано от 30-годишната Наида Асиялова от Дагестан. Бомбата е била прикрепена към тялото й, но според други съобщения тя е имала две гранати. Извършителката на атентата е съпруга на един от ръководителите на незаконните въоръжени формирования в Дагестан Дмитрий Соколов, който е московчанин. Двамата се запознали, докато следвали в руската столица. Соколов е бил вербуван от своята съпруга, след което заминал за Дагестан и там се присъединил към бунтовниците от махачкалинската група.  

Повечето пострадали при днешния атентат са студенти, тъй като автобусът свързвал държавния университет с центъра на града. Във Волгоградска област ще бъде обявен от утре тридневен траур.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна