Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Възможно е да се пише напълно нов Закон за движение по пътищата

Снимка: БГНЕС

Ако промените в текстовете на Закона за движение по пътищата надминат определен брой, е възможно да се премине към написване на изцяло нов нормативен акт, регулиращ правата и отговорностите на участниците в пътното движение. Това стана ясно днес на дискусия в Народното събрание.

Според заместник-председателя на Комисията по транспорт в Народното събрание Георги Сливенски все още не е взето окончателно решение за това как точно ще се подходи в случая и дали ще има нов закон. Той обобщи някои от основните параметри на обсъжданите промени, свързани с младите шофьори:

Дефиниция за това какво е млад шофьор, обучение, управление с придружител на младежи след 17 години, обозначаване на автомобила, управляван от млад шофьор, по-малък първоначален брой контролни точки за новия шофьор, по-ниска разрешена концентрация на алкохол - 0,2 вместо 0,5 промила, продължаващо обучение.

Ще бъде преразгледана и отговорността на водача към пътниците, каза Георги Сливенски:

Завишаване на санкциите спрямо водачи, които нарушават правилата за превоз на пътници. Задължение на водача е преди да потегли, да осигури пътниците да си поставят предпазни колани.

Мария Димитрова от фондация "Безопасни улици" каза, че вместо да се спираме постоянно на симптомите, в случая е много важно да се излекува болестта. Основен акцент според нея трябва да бъде наказателната политика към рецидивистите, нарушители на пътя:

Не да бъде само глоба, нека бъде обществено полезен труд, нека той да разбере, че няма как в населено място да си позволява да кара със 100 или със 120 километра в час. Нека му бъде отнета книжката, след като той втори път получава глоба за превишена скорост, за употреба на алкохол.

В дискусията имаше и няколко остри момента и разменени реплики. От ГЕРБ твърдяха, че някои от идеите на управляващите за промени не са логични. Според Станислав Иванов има неточности в организирането на дискусията:

Визирайте какво правим, дайте ни насоките и оттук нататък да не се получава това -едно широкомащабно събиране на хора на едно място. Не се знае кой какво ще предложи. По-лошото, не само, че губим времето на хората, ами от тук нататък не знаем техните предложения какъв вид ще придобият и какво ще е тяхното движение.

Обсъждането на промените ще продължи.

По публикацията работи: Лъчезар Цветков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна