Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гръцките депутати спряха държавното финансиране на "Златна зора"

Снимка: ЕПА / БГНЕС
Парламентът на Гърция спря финансирането на партията "Златна зора". Промяната в закона цели да бъде спрян всеки опит терористични групировки да действат под прикритието на политически формации и то финансирани от данъкоплатците.

Гръцките депутати приеха с внушително мнозинство промяна в Закона за субсидиране на партиите. С 235 гласа беше подкрепена поправката в закона, която спира държавното финансиране на всяка партия, ако нейният лидер или една десета от депутатите са с обвинение за участие в "престъпна организация".

Промяната в закона беше внесена и гласувана по експресна процедура след разкритията на прокуратурата за участието на депутати от "Златна зора" в организирана престъпна група.

Днес заседава парламентарна комисия по ново искане на прокуратурата за сваляне на имунитета на още четирима депутати от неофашиската партия.

Министърът на вътрешните работи коментира решението на депутатите като законодателна бариера срещу всяка престъпна организация, която действа под прикритието на политическа партия.

Високата безработица в страната, както и страховете от нелегалните имигранти, поддържат подкрепата на гърците към "Златна зора". Въпреки разкритията за дейността на партията, обществените допитвания сочат, че "Златна зора" е трета политическа сила в Гърция.
По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР В Гърция
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна