Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия ще бойкотира делото за кораба на "Грийнпийс"

Снимка: Васко Михайлов

Русия обяви, че няма да участва в поискания от Холандия международен арбитраж по делото срещу екипажа на кораба на "Гриийнпийс" - "Арктик Сънрайз".

В завадения от Холандия арбитражен иск в Международния трибунал по морско право в Хамбург се настоява активистите на "Грийнпийс" и техният кораб да бъдат освободени, а от руска страна да бъдат прекратени всички предприети срещу тях правни действия.

30-те души от "Арктик Сънрайз" вече повече от месец са в следствен изолатор в руския град Мурманск, след като предприеха опит да се покатерят върху петролната платформа на "Газпром" в Печорско море и по този начин да протестират срещу добива на нефт в Арктика. Те са обвинени в пиратство и могат да бъдат осъдени на 15 години затвор.

Русия обяви днес, че не приема процедурите на международния арбитраж, тъй като още при ратифицирането на конвенцията по морско право е заявила, че е против предвидените в нея задължителни решения при уреждане на спорните въпроси, касаещи нейните суверенни права и юрисдикция.

Процесът срещу арестуваните активисти на "Грийнпийс" ще започне през ноември, като повечето експерти очакват да им бъдат наложени административни глоби за хулиганство, тъй като обвиненията в пиратство няма да издържат в съда.

По публикацията работи: Васко Михайлов – кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени