Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Орешарски: Решението за удължаване на мораториума ще бъде преразгледано

Снимка: БГНЕС

Решението за удължаване на мораториума за продажба на земеделски земи на чужденци ще бъде преразгледано. Това обяви в Брюксел премиерът Пламен Орешарски, без да се ангажира със срокове и без да посочва процедурата, по която ще стане това:

Ще намерим начин да преразгледаме това решение, това е едно лошо решение, което според мен е плод на политическа емоция, а не на рационален подход.

Орешарски каза това при пристигането си на работния обяд на Партията на европейските социалисти, домакин на който е нейният лидер Сергей Станишев. Орешарски коментира, че това "емоционално" решение на българския парламент не е работещо и подчерта, че не може да става дума за преразглеждане на договора за присъединяване на България към Европейския съюз.

Сергей Станишев коментира случилото се така:

Ако някой иска да отворим договора за членство, трябва да го каже ясно и да каже кой поема отговорността за това. Защото нали добре знаете, че всяка една страна в Европа има своите загрижености и тревоги. Например, някои ще поставят искането за ограничаване на правата на български граждани за достъп до пазара на труда, в Англия или в Холандия, или някъде другаде. Друга страна ще постави втори въпрос, трети въпрос. Къде приключваме?

Станишев добави, че се надява още следващата седмица социалистите да могат да внесат предложение за законови промени, които да могат да успокоят страховете на хората, като въведат допълнителни условия по европейски модел за покупката на земя от чужденци.

Междувременно, на работен обяд на Европейската народна партия, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов каза, че би обяснил на европейските си колеги вземането на това решение така:

Популизмът, който вкара "Атака" в парламента, и това, че Станишев и Местан обвързаха своето управление с тази партия, направи така, че всички да се подведем по всеобщата лудост. Защото спокойно можеше да се направи така, че да се направят забрани, да се направят ограничения, така, както в много държави в Европейския съюз. В желанието си ние да уязвим БСП, БСП да ни уязвят нас, ние вкупом гласувахме нещо, което здравият разум може да предпази държавата от всички страхове, които имат българите.

И Пламен Орешарски, и Сергей Станишев заявиха, че имат намерение да привлекат вниманието на европейските лидери към проблемите ни с бежанците и да поискат повече солидарност. По-късно стана ясно също, че Станишев и Борисов са се разбрали за съдействие по проблема с бежанците. Днес и двамата потвърдиха, че всеки ще използва позициите и политическите си контакти в Европа, за да привлече повече внимание и повече подкрепа за страната ни.

Бежанският и имигрантски натиск към Европа ще е една от темите на започващия в Брюксел Европейски съвет. Преди него премиерът Пламен Орешарски призова за повече толерантност към сирийските бежанци у нас, защото по думите му, местния патриотизъм не помага на никого:

Към България няма забележки как охранява границата си, но отделни ксенофобски истерии не са добър атестат нито за Шенген, нито за репутацията на страната ни.

По публикацията работи: Диана Чепишева - кор. на БНР в Брюксел
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна