Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МС готви стратегия за развитие на Северозападния регион

Снимка: БТА

Стратегия за териториално развитие на Северозападния район ще помага на общините в Северозападна България. Проектите ще се финансират с европейски средства. До края на годината Министерският съвет ще приеме стратегията.

Насочването на средства към най-бедния район в Европейския съюз - Северозападна България - цели да се намалят различията на общините в този регион с останалите области на страната. Това ще е основата на стратегията за териториално развитие на Северозападната част на България.

Ситуацията щеше да е доста различна, ако бяхме успели да защитим като държава необходимостта от получаване на допълнителен ресурс за Северозападния район, каза вицепремиерът Зинаида Златанова.

Стратегията за Северозападна България ще се управлява от програмите, по които се отпускат европейски средства, допълни Добринка Кръстева, директор на Дирекция "Програмиране на средствата от ЕС".

Очакванията са да бъдат насочени пари за подобряване на инфраструктурата и разкриване на работни места.

Изграждането на панорамен път Видин-Оряхово като пътна артерия, която обслужва целия регион. Това, което очакваме всички, е разкриване на работни места, заетост, защото характерно за целия регион е високата безработица, обясни областният управител на Монтана Анатоли Младенов.

Областният управител на Враца Венцислав Василев допълни:

Аз имам сериозни очаквания, в интерес на истината, но ще видим накрая реалността каква е, защото винаги апетитът е повече от възможностите. В момента не ни липсва апетит за проекти и за реализирането им.

Северозападният регион е избран за прилагане на пилотен модел за развитие на интегрираните териториални инвестиции за периода 2014-2020 година. 

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени