Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Димитровден видинчани честват духовния празник на града

Снимка: Радио Видин

Честването на Димитровден - духовният празник на Видин, който се отбелязва за 20-а година, започна с тържествена света литургия в Катедралния храм "Свети Димитър".

Величкият Епископ Сионий отслужи в катедралния храм "Свети Димитър" тържествена света литургия:


От 1900 година след освещаването на катедралата Свети великомъченик Димитър е неизменен покровител на Видин, на хората, живеещи, вярващи и невярващи в него.

Това каза архимандрит Поликарп, председател на църковното настоятелство в катедралния храм "Свети Димитър", една от емблемите на старопрестолния град.

След освещаването на училищните знамена пред храма, шествието се отправи към централния площад "Бдинци", където фолклорни състави изнесоха празничен концерт. Като участници и зрители видинчани се забавляваха с бънджи скокове от моста "Нова Европа", автошоу "Тайма так" и на изложбата за декоративни птици.

На тържествената сесия на общинския съвет бяха обявени двама нови почетни граждани на Видин - треньорът по самбо Пламен Петров и посмъртно журналистът Хари Яръмов. честването на Димитровден, духовният празник на Видин продължава с концерти, кулинарно шоу и празнична заря.

След празничния водосвет на площада в Радомир, който отбелязва на Димитровден своя празник, започна надиграване на танцови състави. С празнична света литургия започна празника на Айтос. Фолклорният ансамбъл "Странджа" изнесе на площада голям концерт. В Айтос от днес отваря врати и нова база на детската градина "Пролет" за 70 деца, както и защитено жилище за младежи без семейства. Празници на Димитровден има също в Сливен, Пордим и Белослав.

По публикацията работи: Тотка Нинова - кор. на БНР във Видин
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна