Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Президенът Росен Плевнелиев пристигна на държавно посещение във Виетнам

Снимка: БГНЕС

С официална церемония в Ханой започна държавното посещение на президента Росен Плевнелиев във Виетнам. Активизиране на икономическите отношения между двете страни е акцент на визитата.

Двете страни ще подпишат съвместна декларация и ще договорят бъдещо стратегическо партньорство. България и Виетнам ще работят за нов модел на икономическо сътрудничество. Той има за цел да активизира двустранната търговия, бизнес контактите, както и да разшири кръга на стоките, с които търгуват двете страни. Икономика, търговия, строителство, енергетика, селско стопанство, информационни технологии, туризъм - са потенциални сфери на сътрудничество.

България може да увеличи износа си на лекарства и инвестиции в изграждането на производствени мощности във Виетнам. Има потенциал за износ на български вина, хранителни продукти и етерични масла. Страната ни може да бъде врата за износа на виетнамски стоки към ЕС. България е готова да предостави необходимата инфраструктура – черноморските и дунавските пристанища и българските индустриални зони. Това ще са част от темите, по които президентът Росен Плевнелиев ще разговаря с виетнамския си колега Чьонг Тан Шанг.

В присъствието на двамата президенти ще бъдат подписани двустранни документи. Сред тях са меморандум за сътрудничество между Българската и Виетнамската академии на науките. Плевнелиев ще разговаря с председателя на Виетнамската комунистическа партия, с председателя на Националното събрание и ще се срещне с премиера Нгуен Тан Дунг.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна