Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ураганни ветрове доведоха до хаос в Западна Европа

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Ураганни ветрове, достигащи скорост 160 километра в час, причиниха хаос в Южна Англия. Влаковете в по-голямата част от областта бяха отменени тази сутрин и в пиковите часове в резултат на ураганните ветрове, които продължават да духат в Англия и Уелс. Повече от 40 повалени дървета по железопътните линии бяха премахнати, но операцията по разчистването все още продължава. Около 40 000 домакинства останаха без електричество. 130 полета от летище "Хийтроу" бяха отменени. Фериботните връзки през Ламанша са силно ограничени.

14-годишно момче било погълнато от бурните води край Ню Хейвън, графство Съсекс. Поради изключително лошите условия спасителните отряди късно снощи преустановиха издирването му. Много възлови мостове в страната останаха затворени. От метеорологичната служба съобщиха, че на остров Уайт е бил регистриран вятър със скорост 160 километра в час. 17 селища в Югозападна Англия са застрашени от наводнения. Очаква се бурята да затихне около 1 часа българско време, когато активните въздушни маси ще се преместят над Северно море.

Мощната буря в Западна Европа достигна и крайбрежните райони на Франция и остави десетки хиляди без електричество. Три френски департамента по атлантическото крайбрежие са още под оранжев код заради връхлетелия през нощта ураган, в други девет опасността отмина. Мощните ветрове, които в района на Брест достигнаха до 140 километра в час, оставиха без електричество около 75 хиляди френски домакинства. Щетите от бурята затрудняват транспорта. Сутринта никакви влакове не са потеглили от гарите в Лил. Движението по линията на "Евростар" между Париж и Лондон също е затруднено. Закъсненията са между 20 минути и един час. Затворени са някои пристанища, прекъснат е фериботният трафик по Ламанша. Движението по пътищата в Нормандия също е опасно заради нападали дървета. Затворен беше един магистрален участък. Отстраняването на щетите от бурята мобилизира над 1000 души от пожарната и енергийните компании, но човешки жертви няма.

Ураганните ветрове достигнаха и територията на Белгия, като на места скоростта на вятъра надвишава 100 километра в час. Няма пострадали, но материалните щети са сериозни. Белгийските медии съобщават за отнесени покриви, а движението на влаковете е силно затруднено заради изкоренени от бурята дървета и счупени клони, които блокират жп релсите.

В Брюксел заради навявания на листа по линията е дерайлирал трамвай, друга трамвайна линия е блокирана от паднало върху захранващите кабели дърво. 

По публикацията работиха: Веселин Паунов - кор. на БНР в Лондон, Юлия Талева - кор. на БНР във Франция, Диана Чепишева - кор.на БНР в Брюксел

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна