Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ДПС са готови с искането към Конституционния съд, атакуват решението за мораториума

Снимка: БГНЕС

ДПС е готово с искането към Конституционния съд, с което ще бъде атакувано одобреното преди дни от Народното събрание удължаване на мораториума върху продажбата на земи на чужденци. Лидерът на ДПС Лютви Местан посочи:

Ако решението е в противоречие с друг закон, може би няма да ангажира вниманието на Конституционния съд. Но няма никакво съмнение, че това решение е в противоречие с Конституцията и второ - това решение денонсира важна клауза от договора за присъединяване към Европейския съюз, а международните договори имат предимство пред вътрешното право. Наистина се надявам достатъчно народни представители да излязат от това особено национално състояние и да надделее разумът, за да може да спестим на България излишно ходене по мъките.

Всички депутати на ДПС са се подписали под искането, но техните подписи са недостатъчни за изпращането му в Конституционния съд. Затова подкрепа ще се търси от депутатите на БСП. Янаки Стоилов от левицата обясни:

Остава необходимост от търсене на решение на въпроса, който приетото решение на парламента не може да отговори и ние ще обмислим промени в Закона за земята, които в скоро време ще предоставим за дискусия.

Стоилов не каза дали би подкрепил предложението на ДПС, тъй като то трябва да бъде обсъдено от парламентарната група. От ГЕРБ казаха, че ДПС не са говорили с тях. Цецка Цачева обясни:

Право на всеки народен представител е да участва в такава подписка, не виждам причина това да го направя лично. Считам, че решението, което прие Народното събрание, не противоречи на Конституцията, тъй като Народното събрание е в правото си да приеме решение, с което възлага на МС да предприеме необходими действия и актове. Това е казало Народното събрание, от тук насетне нека да съберат необходимия брой подписи, ще чакаме решението на Конституционния съд

По публикацията работиха: Лили Царева, Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна