Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: Бюджет 2014-а ще осигури устойчив растеж и социална закрила

Снимка: БГНЕС

Министърът на финансите Петър Чобанов заяви, че предлаганият бюджет за догодина ще осигури устойчив растеж и социална закрила:

Основен приоритет е образованието и ученето през целия живот, като ще се изпълняват интегрирани мерки и действия за гарантиране на равен достъп до качествено образование и професионална подготовка. По отношение на социалната политика – подкрепа на социалната защита на най-уязвимите групи от населеното. Реформата в здравния сектор е друг приоритет на правителството. Там целта е да постигнем един нов тип управление на ресурса, освен това усъвършенстване на системата на функциониране на Спешната медицинска помощ, подобряване на заплащането в държавните психиатрични болници, подобряване на достъпа до болничната помощ в отдалечени и рискови райони. Основен приоритет е и оптимизация на администрацията, което предизвика и сериозно напрежение. Идеята тук е не механично да бъдат съкращавани структури и да бъде уволняван персоналът, а да бъде направен един преглед за дублиращи се функции.

Председателят на асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев смята, че бюджетът за догодина ще е по-добър от тазгодишния:

Прави крачки в правилна посока за намаляване на административните разходи, подобряване на начина на планиране на дейността в министерствата, нова стъпка по посока на програмното бюджетиране, намалени са разходите за сигурност и отбрана, увеличени са разходите за образование - това са правилни стъпки, могат да бъдат и по-решителни. Ръстът на данъчните приходи е планиран, напрегнат, но осъществим, не смятаме, че е имало съществен риск за прекрояване на нов бюджет, бюджетът, напрегнат е, но е реалистичен.

Основната критика е към прекомерния ръст на минималната заплата догодина, която ще бъде 340 лева. Според Велев са възможни съкращения в някои сектори:

Такава сериозна стъпка от над 10% е грешка. Текстил, услуги, някои видове услуги, с туризма също и селско стопанство. Те ще продължат да вървят надолу тези сектори, ще прибегнат до съкращение на персонала или до преминаване в сивия сектор.

От КНСБ като цяло имат позитивно отношение към предлагания проектобюджет.

С предложения и желание за подобряване на ситуацията, каза експертът Ася Гонева.

За доходите десетте процента минимум увеличение, пазара на труда, връщат сумата от преди две години, каза вицепрезидентът Николай Ненков.

Догодина се залага безработицата да е 12.6%, а тази година да достигне 12.9. Синдикатът не одобрява заложения дефицит от 1.8% и настоява да е 2. Както и разпределението на средства през бюджета да е възможния максимум от 40%.
По публикацията работи: Цветелина Стоянова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна