Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Планират 14 милиона лева за реформата в Спешната помощ

Снимка: Архив

Държавата да финансира реформата в Спешната помощ с 14 милиона лева, предвижда Националната здравна стратегия 2014-2020 година.

В здравната стратегия за общинско здравеопазване също ще има предвидени средства извън тези по линия на ЕС, обясни министър Таня Андреева.

Голяма част от финансирането е осигурено още с Бюджет 2014, промените в Спешната помощ, общинското здравеопазване. С реформите, които ще провеждаме, реално ще се спести финансов ресурс. Малко по-ефективно смятаме да направим действието и в болничната помощ, и в Спешната помощ.

Стратегията беше обсъдена с експерти от Световната здравна организация и главната задача е да се подобри здравето на нацията, отчитайки това, че сме на първо място по смъртност от сърдечно-съдови заболявания, на второ място по детска смъртност и имаме влошаващи се демографски показатели. Ключови моменти в документа са редуцирането на болничния сектор и намаляване на разходите, подобряването на майчиното и детското здравеопазване, създаването на единна информационна система и на електронна здравна карта.

Според Нигяр Джафер, председател на парламентарната комисия по здравеопазване, лошите характеристики на здравеопазването ни през последните години са непоследователност в сектора, дисбаланси, задълбочаващи се през годините, и неефективност в изразходването на обществения ресурс.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна