Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четиримата французи, отвлечени през 2010-а в Нигер, пристигнаха в Париж

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Четиримата французи, които бяха отвлечени през септември 2010-а г. в Нигер от "Ал Кайда" в ислямски Магреб, се прибраха в Париж след три години в плен, завършил според някои източници с плащане на откуп от поне 20 милиона евро, предаде Франс прес. 62-годишният Даниел Лариб, 32-годишният Тиери Дол, 28-годишният Пиер Льогран и 46-годишният Марк Фере пристигнаха с полет от Ниамей на военното летище Вилакубле близо до Париж, където бяха посрещнати от семействата си и от президента Франсоа Оланд.

Френските министри на външните работи Лоран Фабиюс и на отбраната Жан-Ив Льо Дриан бяха отишли да ги вземат вчера от Нигер и ги придружаваха в самолета.

За освобождаването на четиримата французи е бил платен откуп между 20 и 25 милиона евро, заяви източник, близък до нигерските преговарящи. Той уточни, че парите са били платени както на похитителите, така и на посредниците на място, които изиграха важна роля при освобождаването на заложниците. Източникът не уточни откъде са дошли парите. Франция категорично отрича да е плащала откуп.

Информацията е на БТА.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна