Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Девет дружества с отличия за производство на енергия от ВЕИ за собствено потребление

Снимка: БГНЕС

Девет български дружества получиха европейски отличия за производство на енергия от възобновяеми енергийни източници за собствено потребление. За изцяло нова политика в областта на зелената енергетика се обяви българският бизнес.

Използването на остатъчни продукти от земеделието и отпадъчна дървесина за собствени енергийни цели е приоритет за програмата "Интелигентна енергия - Европа", но в България предприятията, които инвестират в такъв тип енергийна ефективност, засега се броят на пръсти, коментира изпълнителният председател на Стопанската камара Божидар Данев:

Ние връчваме съответните европейски награди на предприятия и организации, които ползват енергията от ВЕИ за собствени нужди, а не я продават на пазара с цел печалба.

Според Данев досегашната политика в областта на зелената енергия се свързва изцяло с търговията с влияние, създадени са енергийни милионери, вместо да се работи за зелено производство за бита и за самата индустрия.

Българската енергийна система е поставена на колене и за мен този пробив, който в момента правим, е малък пробив, но той е съществен и с цел да смени политиката за ползване на ВЕИ.

Свищовското предприятие "Свилоза" използва технологични отпадъци за производство на значителни количества топлинна и електрическа енергия за собствени нужди. Според председателя на борда на директорите Красимир Дачев обаче за държавния енергиен регулатор те не съществуват като производител, две години не им се издава лиценз.

Въпреки че произвеждаме около 150 мегавата енергия, топлоенергия, ние можем да работим и като балансьор, защото ние работим 24 часа 365 дни в годината, ние нямаме нужда от заместващи мощности.

По публикацията работи: Олга Иванова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна