Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Депутатите съкратиха срока за обжалване при отчуждаване

Снимка: БГНЕС

Парламентът одобри на първо четене въвеждането на по-кратки срокове, в които собствениците могат да обжалват в съда отчуждаването на имотите си от страна на държавата. Вместо досегашните 14 дни собствениците ще имат вече право на седем дни за обжалване. Това ще важи за отчуждаването на имоти от кмета, областния управител или от Министерския съвет.

С промените отпада и най-спорният текст, според който при оспорване в съда само на размера на паричното обезщетение жалбата не спира отчуждаването. Предвижда се и съобщаването на актовете за отчуждаване да се извършва по Държавен вестник в случаите, когато адресът на заинтересованото лице не е известен или той не е открит на посочения от него адрес.

Депутатът от БСП Димчо Михалевски коментира:

Всякакви субективни целесъобразни аргументи в случая не могат да ни въведат в тезата отново да нарушим конституцията.

Депутатите отхвърлиха промените, внесени от ГЕРБ, които предлагаха по-ясни процедури. Депутатът Цецка Цачева посочи:

В нито един момент не сме отправяли призив за възстановяване на онези текстове в закона за предварително изпълнение на самия административен акт. Най-лесното за нас би било, има решение на КС, но как работят държави членки на ЕС, в които частната собственост също е неприкосновена? Защо при тях има възможност, след като не е прехвърлена собствеността, какви права на собственика се засягат?

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени