Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Още 2,5 млрд. долара трябват на Ливан за справяне с бежанците

Снимка: БГНЕС

Ливан се нуждае от повече от 2,5 милиарда долара допълнителни средства, за да покрие разходите по приютяването на сирийските бежанци, заяви ливанският министър на финансите Мохамед Садафи. По негови думи в Ливан, страна с население от 4 милиона души, сега има милион и половина сирийски бежанци, които подлагат на силен натиск здравната система, образованието и електроснабдяването.

Заради сирийската криза в Ливан е отчетен спад в икономическия растеж, очаква се БВП да падне, а дефицитът на страната ще достигне 4 милиарда долара.

"Амнести интернешънъл" призова международната общност да помогне на Йордания и на другите страни, приютяващи сирийски бежанци. В случая с Йордания тази помощ ще помогне на страната да остави отворени границите си.

Според директора на "Амнести интернешънъл" за Близкия изток и Северна Африка семейства с малки деца не могат да влязат в Йордания и са гонени от границата. Йорданските власти обаче твърдят, че става дума за палестинци, живеещи в Сирия и за хора без документи. Аман вече няколко пъти отправи призиви за помощ заради сирийските бежанци. Страната и без това страда от хроничен недостиг на вода и електричество.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна