Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Германия предлага мерки, увеличаващи сигурността на интернет комуникациите

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Германският министър на вътрешните работи Ханс Петер Фридрих предлага законодателни мерки, които да увеличат сигурността на интернет комуникациите в Германия и в Европа. Целта е да се противодейства на незаконното подслушване от страна на чужди специалните служби.

Пред вестник "Белтон цонтаг" днес министър Фридрих настоя, колкото е възможно по-скоро да бъде формулиран и приет Закон за защита на интернет комуникациите, с който интернет провайдърите да бъдат задължени да насочват комуникациите в Европа само в рамките на европейска мрежа.

Още в сряда той ще предложи подобен законопроект за разглеждане на срещата между делегациите на християндемократите и социалдемократите за формирането на голяма коалиция с идеята подобен закон да бъде една от първите законодателни инициативи на новия кабинет на голямата коалиция.

Фридрих, за който се очаква да запази поста си на вътрешен министър в бъдещия кабинет посочи, че съсредоточаването на европейските интернет комуникации, предимно в рамките на Европа, ще затрудни проследяването им и евентуалното им подслушване от страна на служби, подобни на американската агенция за национална сигурност.

По публикацията работи: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна