Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жителите на Телиш блокираха за 2 часа пътя Плевен - София

Снимка: БТА

Жителите от село Телиш и община Червен бряг настояват в базата на военното поделение да не се настаняват бежанци. В знак на протест те блокираха за два часа главния път от Плевен до София в участъка при селото. За решаване на ситуацията в Телиш предстоят разговори с изпълнителните директори на бъдещата индустриална зона за изясняване на собствеността върху част от терена в поделението.

Действията по евентуалната подготовка на базата за бежански лагер временно са спрени, съобщи кметът на селото Нели Дакова.

Протестните действия продължават, категоричен е председателят на инициативния комитет срещу изграждането на бежанския лагер Марин Шкодров. Предстои да бъдат поставени постове пред надлеза, който води към този район, за да не се допусне техника да премине там. По последна информация, в базата е възстановено електрозахранването, което е било прекъснато преди години. В хангарите вече са монтирани двеста легла и химически тоалетни. Недоволните са решени, ако не получат отговор от МС за бъдещето на базата, в неделя да блокират главния път от Плевен за София и жп гарата.

Над 150 жители на село Телиш излязоха на мирен протест пред сградата на кметството днес. Те се обявиха срещу евентуалното настаняване на бежанци в база на бившето ракетно поделение в селото. Всички единодушно подкрепиха декларацията до министър-председателя, в която се казва:

Господин министър-председател, в индустриалната зона в село Телиш се извършва подготовка за настаняване на бежанци, която преди 5 години беше създадена за борба с кризата и откриване на работни места. Настаняването на бежанци в зоната ще отблъсне инвеститори, а към района има инвестиционен интерес.

Г-н министър-председател, кризата свърши ли? Как ще изпълните обещанието за 250 хиляди работни места? Кое е по-важно – откриването на работни места или настаняването на бежанци? Известно ли Ви е, че този район отстои на 5 метра от жп линията София – Варна и на 4 километра от газовото находище в село Девенци? В близост до района се намират два големи язовира. Защо никой не уведоми местната власт за тези намерения?

Жителите на селото блокираха главния път от Плевен за София в участъка при разклона за село Телиш и се заканиха да обявят гражданско неподчинение и нова блокада, ако до неделя не получат уверения от властите, че няма да строят бежански център край селото им.

От областната администрация в Плевен информираха, че базата за бежанския лагер е на разпореждане на Министерствата на отбраната и на икономиката.

За два дни в откритата от инициативния комитет подписка против настаняването на бежанци са се подписали почти 2/3 от жителите на селото. Засега официална информация няма, казва кметът на селото Нели Дакова. Според местните хора такава важна информация не бива да се крие, още повече, че от няколко дни всички виждат, че в базата усилено работят специализирани екипи.

От снощи започнаха да пристигат фургони. Този лагер може да побере много хора, защото районът е 2 хиляди декара. Говореше се в началото за 250 души, после се чу за 500, а снощи за 2 хиляди, обясни кметът Нели Дакова.

Хората от Телиш, които определят селото си като спокойно място за живеене, сега са много разтревожени:

Просто страх. Не знаем какви хора идват, дали са само нуждаещи се майки с деца. Населението не е съгласно. Ще плъзнат кражби.

Кой мисли за нас. Ние тука сме повече стари хора. За сто лева ще убие  човек.

Една от сградите в бившето военно поделение в Телиш попадна в списъка с 5-те възможности за бежански лагер в Плевенско. Направената сметка показа, че за да бъде пригодена за обитаване, ще трябват над 360 000 лева и почти половин година ремонтни дейности.

Акрам Наюф от Асоциация "Свободна Сирия" каза в предаването "Преди всички": Тези протести представляват чиста провокация. Тези протести представляват и насаждат омраза към бежанците, които искат да бъдат интегрирани в това общество. Те не са дошли по собствено желание, те са избягали от смъртта и войната, те искат подслон, те искат помощ да бъдат интегрирани и да бъдат полезни в българското общество. /…/ Тези хора не представляват никаква опасност за националната сигурност на България, нито представляват някакъв сериозен проблем на България. Вярно е, че България не е подготвена за тази вълна от бежанци, но постепенно ще се справя с този проблем, постепенно нещата се нормализират. Тези хора, които идват тук, искат да бъдат полезни в обществото, не искат да вършат неща, които нарушават законите и реда.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.  

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна