Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Цветлин Йовчев се срещна с протестиращите жители на село Телиш

Снимка: БГНЕС

В плевенското село Телиш вицепремерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се срещна с протестиращи жители. Те не са съгласни бившето военно поделение до селото да бъде използвано за настаняване на бежанци.

Вицепремиерът информира хората, че се привижда част от бившето военно поделение в селото да се преустрои в бежански лагер от закрит тип. Той ще се охранява с държавна охрана. Ще бъде разкрит и медицински пункт, магазини, както и работни места. Бежанци няма да бъдат настанявани в село Телиш, преди правителството да е приело решение, увери той.

Бежанците, които ще бъдат настанени, ще бъдат проверявани. Все още не се знае колко бежанци ще бъдат настанени в Центъра.

Въпреки това жителите на селото остават категорично против бежанския лагер в селото. Повече от час продължи активният диалог между хората от селото и вицепремиера. Министър Йовчев се срещна и с кмета на селото и кметовете на населените места в Община Червен бряг.

Предвижда се министър Йовчев, придружаван от Инициативния комитет, да посети и мястото, подготвено за бежански лагер. 

Според Йовчев те ще имат икономически ползи от присъствието на мигрантите и сигурността на жителите ще бъде гарантирана от държавата.

Вчера жителите на селото затвориха пътя София-Русе, а блокадата им предизвика километрични опашки от автомобили. Протестиращите не са съгласни с приютяването на бежанци в селото, защото се страхуват за обществения ред. Според тях мястото е неподходящо, тъй като селото се намира близо до ж.п. линията София - Варна, на 4 километра има газово находище и е в близост до АЕЦ "Козлодуй".

По публикацията работи: Цецка Николова - кор. на БНР в Плевен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна