Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

34 милиона лева са стрували полетите на властта, сочи докладът за дейността на "Авиоотряд 28"

Снимка: www.mtitc.government.bg

Хаос между институциите, които организират полетите на властта, установи докладът на временната парламентарна комисия, проверяваща дейността на правителствения "Авиоотряд 28" от август 2009-а до март 2013-а година.

Председателят на временната парламентарна комисия за "Авиоотряд 28" Венцислав Лаков коментира, че през разглеждания период за полетите на властта са похарчени над 34 милиона лева, а за търговски полети бюджетът е ощетен с над 800 хиляди лева. Много от полетите са били извършени, без да е ясно кои са присъствали на борда.

Комисията не е успяла да установи списъците с пасажерите във вътрешните полети, каза Лаков:

Съществува пълен хаос между институциите, които се занимават и организират полетите на властта. Че не се пазят документите и няма такова законово изискване да се пазят документите, това е причината да нямаме пълните списъци. Редно е парламентът да помисли как да се предложат нови промени, така че всичко да бъде ясно и да няма такова разходване на средства - безконтролно. Да не се превръща "Авиоотряд 28" в аеротакси, за изпълнение на прищевки на определени хора.

В хода на дебатите опозицията и мнозинството в парламента преминаха във взаимни обвинения за това дали е използван авиоотрядът за предизборни цели и какъв е смисълът от работата на временната парламентарна комисия. Жельо Бойчев от БСП коментира:

Народните представители не са следователи. Ние за момент влязохме в тази роля и в крайна сметка бяхме свидетели как топката се прехвърляше и в крайна сметка българското Народно събрание не беше зачитано, за да стигнем до обясненията, които се даваха извън комисията. Ръководителите на полет на "Авиоотряд 28" ни казаха, че са извършвали полети в нарушение и с изричното разпореждане, без да им се предоставя състав на пътниците.

От ГЕРБ определиха доклада за "Авиоотряд 28" като тенденциозен. Ивайло Московски заяви:

Не се разбра почти нищо освен цифри, които са в бюджета на "Авиоотряд 28" и мерките, които се взимат за охрана на един министър-председател. Нима г-н Орешарски сега, като кацне някъде със самолета, ходи пеша след това? Нима не го взимат автомобили? Изначало комисията беше съставена с целенасочен, злонамерен обхват. Как може да разберат обществото и гражданите дали са правилни, или неправилни, ако не се съпостави с друг период.

Йордан Цонев от ДПС уточни, че комисията е установила 144 полета на бившия премиер Бойко Борисов, за които няма данни кой го е придружавал:

Знаете ли отговорите какви бяха? Всички спазваха закона "омерта" на мафията - Не знам, не чух, не видях. Питали сме пилоти - знаете ли в този полет кой беше на борда. "Ами, не, не знам, аз гледам напред, не гледам назад". Това, в самолет, в който има осем пътници, да не можеш да кажеш кой е бил на борда, е смешно.

Цялата информация за полетите на властта от август 2009-а до март 2013-а година ще бъде предоставена на главния прокурор Сотир Цацаров.

По публикацията работи: Даниел Инков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна