Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надзирателите излязоха на протест с искане за по-добри условия на труд и заплащане

Снимка: БГНЕС

Мирен протест с пиене на студена вода организираха надзирателите от няколко затвори в страната с искане за подобряване условията на работа и заплащането.

Надзирателите от Врачанския затвор настояват да бъдат изравнени допълнителните им възнаграждения с тези на служителите на МВР. 90 надзиратели там охраняват 520 лишени от свобода, въпреки, че според площта му и по европейските критерии в него трябва да има около 380 души. Председателят на синдиката на служителите във врачанския затвор Иван Тошев обясни, че инспекторите по социалната дейност за лишените от свобода отговарят за около 30-40, а един надзирател е сам на 120 човека:

Молим се да не стават по-сериозни неща. А иначе инциденти стават ежедневно.

Основните искания на надзирателите са за увеличение на допълнителните плащания, които получават, защото те са най-ниски в системата на сигурността. 

В момента получаваме 28,50 специфични условия на труд. Искаме да бъдат изравнени с останалите служители в сектор "Сигурност". Ние сме по Закона за МВР. Трябва да взимаме порцион за храна, който ни се полага на месеца. При нас е 60 лева. Полиция, пожарна, военни взимат 120 лева. И просто напрежението ескалира в затворите и трябва да се взимат някакви конкретни мерки, обясни Иван Тошев.

В Ловешкия затвор 50 служители излязоха на протест и заявиха, че на 9-и ноември ще се включат в националното недоволство на надзирателите в София:

Искаме изравняване на нашите заплати с тези в МВР. Условията на труд са ужасни, часовете, които се отчитат на надзорния състав, вече са заведени над 400 дела, по тях има много решения.
Това е дискриминиране, тъй като за еднакъв труд работодателят е длъжен да осигури еднакво заплащане. Това не се случва. Всички работим по един закон. Значи Министерство на правосъдието не си спазва законите. Различни неща получаваме, като социалната придобивка най-вече, която е различна за трите ведомства.
И винаги от министерствата казват да, разбирам ви, прави сте, но реални предложения няма.
Няма диалог между министерството и нас. Дребни са нещата, но доста време не се решават. Ние не искаме да ни увеличават заплатите, ние искаме да ни плащат това, което работим.

60 надзиратели излязоха на протест пред сградата на затвора в Бобов дол. Те настояват за изравняване на социалните плащания с тези на колегите им от МВР. Георги Стоянов - член на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите заяви, че в продължение на 5 години очакват и искат едно и също:

Ясна политика на развитие на системата и изравняване на социалните плащания с тези в МВР. Специфичните условия на труд в главна дирекция "Изпълнение на наказанията" са в размер на 28,50 лева. За сравнение с колегите в МВР, те са 140 лева. Сумите за храна, които ние получаваме са 60 лева, за колегите в МВР са 120 лева.

По публикацията работиха: Ива Антонова - кор. на БНР във Враца, Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна