Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Украйна трябва да плати на Русия над 1 млрд. долара за доставки на природен газ

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Украинската нефтена компания "Нафтогаз" днес трябва да преведе на руския газов гигант "Газпром" над 1 милиард долара за доставки на природен газ през октомври, предаде ИТАР-ТАСС.

Шансовете "Нафтогаз" да успее не са големи, тъй като Украйна е платила едва 12 процента от сумата за август. В Киев разглеждат различни варианти за изплащане на дълга към "Газпром", сред които и събиране на суми, които топлоелектрическите централи дължат на "Нафтогаз", съобщават руските медии.

В сряда министърът на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев предупреди за нов риск от криза с доставките на газ у нас, като тази през 2009-а година, ако не се изчистят отношенията между Украйна и Русия. Стойнев обясни, че държавата ни предприема мерки, но на този етап няма друга алтернатива за доставки на синьо гориво освен от "Газпром", тъй като газовите връзки със съседните ни държави са в проект.

Газовото хранилище в Чирен се нагнетява, само че и за това трябват пари. Това си е мой кошмар, надявам се да не стане български кошмар. Ние сме в такава ситуация, че в момента съм като един магьосник, който се опитва по всякакъв начин да направи всичко възможно, за да осигури стабилност на системата, заяви Стойнев.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени