Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Две комисии в парламента одобриха Бюджет 2014

Снимка: БГНЕС

Проектобюджетът за 2014-а година беше одобрен на съвместно заседание на парламентарните комисии по бюджет и финанси и икономическа политика.

Социалният министър Хасан Адемов обясни, че ще бъдат подпомогнати пенсионери, чиято пенсия е под лимита на бедност:

Става въпрос за малко над 1 милион пенсионери, чиято пенсия е под 251 лева. Аз съм категорично против диференцирането на тази надбавка. Всички сме ентусиазирани на тема да намерим тези пари, въпросът е какъв ще бъде размерът на тези плащания.

Финансовото министерство работи по критерии за проектите за местната власт. За целта в бюджетите за догодина са предвидени 500 хиляди лева. Финансовият министър Петър Чобанов обясни, че парите ще бъдат разпределени пропорционално към общините.

На критиките на председателя на бюджетната комисия в Народното събрание Йордан Цонев, че правителството трябва да подобри работата на приходните агенции, Чобанов отговори, че това вече се случва. Има ръст на събираемостта за октомври, заложените приходи за тази година ще бъдат изпълнени.

До края на годината обаче финансовото министерство ще трябва да осигури допълнителни средства за дефицита на Здравната каса, за бежанците и за добавките на пенсионерите. Чобанов очаква повече приходи от обратното начисляване на ДДС догодина.

По публикацията работи: Мира Стефанова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна