Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Петров: Надзирателите от затворите искат 25% увеличение на заплатите

Снимка: БГНЕС

За 25% увеличение на заплатите, които са замразени от 5 години, настояват надзирателите от затворите и работещите в следствените арести, пробационните служби и затворническите общежития. Това заяви председателят на Управителния съвет на Синдиката на служителите в затворите Иван Петров по време на едночасовия мирен протест, наречен "Пиене на вода", пред Пловдивския затвор. Изравняване на социалните им плащания с тези на останалите работещи в системата на сигурността са част от другите искания. Според Петров настояването за увеличение на заплатите изглежда нереалистично на фона на ситуацията в страната, но:

Реално погледнато това е индексиране, това е инфлационният процес, който върви. Може би повече от 25%. Едва ли може да стане това нещо, но поне да се изравнят социалните плащания.

Надзирателите получават по 28,50 лева на месец за специфични условия на труд, а в МВР сумата е 140 лева. За храна са определени 60 лева, а за полицаите по 120 лева, уточни Иван Петров. Той допълни още, че в Пловдивския затвор 80 надзиратели охраняват близо 800 лишени от свобода, а това е далеч под европейските критерии. Много трябва да се направи и за подобряване на базата, допълни той:

Нашето работно място е това, в което престъпниците изтърпяват наказание. Условията са идентични. Да не кажа, че и нашите условия са доста по лоши от техните, защото под натиска на различни правозащитни организации и европейски комисии и така нататък, за тях все пак нещо се прави, но за постовете, за нашето работно място - отговорът е, че пари няма. Миналата година имахме случай в постовете, където са колегите, в корпуса на затвора, колегите колабираха от жега.

Петров припомни, че в събота ще се проведе национален протест пред Министерството на правосъдието. Ако исканията ни не бъдат чути, ще обмисляме други форми, за да изразим недоволството си, казаха събралите се повече от 50 души днес пред Пловдивския затвор.

Част от надзирателите от затвора във Варна се присъединиха към протеста на колегите си от Враца, Бобов дол и Ловеч и излязоха пред сградата, за да пият студена вода. Надзирателите настояват за увеличаване на средствата за храна от 60 на 120 лева и за подобряване условията на работа. Те искат и по-високо заплащане.

Информацията е на кореспондента на БНР във Варна Даниела Стойнова и Кремена Данева - кореспондент на БНР в Пловдив.

По публикацията работи: Даниела Стойнова и Кремена Данева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна