Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Преглед на печата

Снимка: БГНЕС

До 16% по-малко ще плащаме за парно в сравнение с миналата зима, отбелязва вестник Стандарт. Причината е, че след като късно снощи министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев отмени новата Наредба за топлоснабдяването, сметките и през този отоплителен сезон ще се изчисляват по старата методика. Разликата ще бъде само в цената на парното, която в някои градове е над 16% по-ниска спрямо миналия ноември. В същото време министър Стойнев предупреди за опасност от нова криза с доставките на руски газ, както в началото на 2009-а година, ако Русия и Украйна не успеят да се разберат за доставките помежду си.

Националната електрическа компания подготвя арбитражни и съдебни искове срещу трите дружества - доставчици на ток - EVN, ЧЕЗ и ЕНЕРГО-ПРО, пише Дума, като цитира Българското национално радио. Причината е заради неизплатени стари дългове.

Работна група от 17 експерти пише нова енергийна стратегия, която ще е готова в началото на следващата година, съобщава вестник Преса. Експертите са ръководени от бившия вицепремиер в правителството на Жан Виденов Кирил Цочев.

Напористи адвокати са открили перспективна бизнес ниша и изкарват добри пари от нелегалните имигранти, съобщава вестник Сега. Срещу минимум 200 лева на човек адвокатите предлагали на нелегално влезлите чужденци да им намерят гарант за тяхното пребиваване в България и квартира, за да могат да напуснат центровете за настаняване.

Всички днешни издания отбелязват ареста на алжиреца Салахедин бин Аладин, който в нощта срещу събота нападна студентката Виктория Христова, а прокуратурата ще му повдигне обвинения за грабеж и опит за убийство.

Таксиметровият шофьор Михаил Куртев, който блъсна 12 души на спирка на бул. "Цариградско шосе", е излязъл от ареста под парична гаранция от 1000 лева, отбелязват вестниците Новинар и Земя, като се позовават на Българското национално радио. Куртев прегази 26-годишна жена и 6-годишно момиче.

Между 600 и 700 лева плащат на черно близките на нуждаещите се от кръвопреливане, съобщава Новинар. Това е опасно, защото търговците нямат интерес да заявяват от какви болести страдат или са страдали, предупреждава вестникът.

Ще бъде направена пълна финансова ревизия и сериозен преглед на творческата дейност на НДК, заяви пред Националното радио министърът на културата Петър Стоянович, отбелязват Монитор и Капитал Дейли. По думите му целият съвет на директорите на Двореца на културата е бил сменен заради "сериозно, дори плашещо натрупване на разходи".

Гражданите се научиха да съдят общините за несвършена работа, отбелязва вестник Труд. Най-много дела се водят за три неща - дупки по пътищата, ухапвания от кучета и непочистени от лед тротоари, е показала проверка на изданието. 

По публикацията работи: Димитър Пенков
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени