Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Специалните части за борба с безредиците в Гърция влязоха в сградата на ЕРТ

Снимка: БГНЕС

Специалните части за борба с безредиците в Гърция влязоха в сградата на гръцката национална телевизия, която беше под окупация от май. Полицията използва сълзотворен газ, за да принуди журналистите да напуснат сградата. Намесата на полицията е по нареждане на прокурор.

Целта на акцията е да се освободи сградата и да започне излъчване на програма от студиото. Гърция беше заплашена, че няма да получи ротационнота председателство на Евросъюза от януари 2014 година, ако държавните медии не са готови да поемат събитието.

Много журналисти и граждани са събрани пред държавната телевизия в Атина. Протести има и пред регионалните медии. Депутати от опозицията са сред журналистите. Бяха задържани четирима синдикални лидери на журналистическия съюз, които по-късно полицията освободи по нареждане на министъра на обществения ред.

Полицейската акция сложи край на гръцкото национално радио.

Журналистите от частните медии подкрепят колегите си, като излъчват директни репортажи с полицейската блокада и остри коментари срещу правителството.

Силни полицейски части са разположени около мястото на събитието. Правителството се страхува от обществена подкрепа на уволнените журналисти.

През май правителството закри държавните медии и уволни около 3 000 журналисти. Те бяха окупирали сградата на държавната медия и излъчваха своя програма от студиото на телевизията. В момента се излъчва програма само по един канал на държавната телевизия.

 

 

По публикацията работи: Катя Пеева - кор. на БНР в Солун
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна