Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдното министерство предлага 5% увеличение на заплатите на надзирателите

Снимка: БГНЕС

Министерството на правосъдието предлага на надзирателите от затворите 5 процента увеличение на заплатите от януари и 20 лева повече за храна. Възможностите станаха ясни след близо час разговор на заместник-министър Илия Ангелов с представители на националния протестиращите служители.

Сред предложенията са изравняване на социалните плащания с тези в системата на МВР от 1-ви юли 2014-та година, както и изравняване на сумите за специфични условия на труд с тези на ГД "Охрана". Не се предвиждат промени в 24-часовия режим на работа на затворите и следствените арести, но ще се отчитат коректно изработените 12 часови или 24 часови смени. Това бяха предложенията, които заместник правосъдният министър Илия Ангелов отправи към протестиращите служители от затворите у нас. Той подчерта, че остава отворен за диалог и предложения.

Няма заключение все още на Синдиката на служителите в затворите. След тази среща, в 5-дневен срок, ще бъде сондирано мнението на служителите и през следващата седмица ще се проведе заседание на УС на Синдиката, на което ще вземе решение за по-нататъшните действия. Ако предложенията не бъдат приети ще последват още протести.

Готови сме да заведем още дела, включително и в Международния съд в Страсбург и ще използваме всички законови мерки, за да постигнем целта си, каза председателят на Синдиката Иван Петров.

С настояване за по-добро заплащане и условия на труд, служители в затворите излязоха на национален протест под надслов "Елате при нас". Той се провежда пред Министерството на правосъдието.

За да привлекат вниманието някои от надзирателите носят зелени светлоотразителни жилетки, свирки, вувузели, тромби и националния флаг.

Синдикатът на служителите в затворите в България настоява за цялостно финансиране на дейността. В това влиза и заплащането на служителите, което е най-ниското в целия сектор, каза Петров.

Исканията са за индексиране на заплатите и изравняване на социалните плащания с останалите служители в сектора "Сигурност".

Протестът се подкрепя от останалите синдикални организации в сектор "Сигурност", посочи Иван Петров. Техни представители са пред МП.

Протестиращите излязоха на улицата като крайна мярка, тъй като досега техните искания не бяха чути. Те са сигнализирали в различни дирекции в МП и парламента и затова днес настояват да чуят защо се неглижира професията и не се зачитат професионалните и социалните им права, каза Петров.

Днешният национален протест беше предшестван от няколкодневно символично пиене на студена вода пред сградите на повечето от българските затвори. Очаква се пред правосъдното министерство да се съберат близо 1000 надзиратели от цялата страна, за да покажат несъгласието си с цялостната политика и дискриминационното отношение на държавните институции към труда им.

Това не е първият им протест срещу липсата на пари за заплати, социални плащания и нормални условия на труд. И правителството, към което отправят претенциите, е поредното, както и обяснението, че желание да се решат проблемите има, но няма пари.

Служителите от затворите предупреждават, че ако не бъдат видени и ако не се изравнят заплатите и социалните им плащания с тези от другите структури от системата за национална сигурност, ще поставят проблемите си пред европейските институции.

Заради протеста Столичната община въвежда промени в движението в района на правосъдното министерство от 12,30 до 17 ч., а от 11 до 18 ч. се забранява престоят и паркирането на бул. "Македония".

По публикацията работи: Силвия Великова/Мила Младенова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна