Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Над 1000 са жертвите на тайфуна "Хайян" във Филипините

Снимка: ЕПА / БГНЕС

Над 1000 са жертвите в крайбрежния град Талкобан във Филипините и поне 200 в сериозно пострадалата провинция Самар след преминалия през страната тайфун, предаде Ройтерс.

Генералният секретар на Филипинския червен кръст Гуендолин Панг уточни, че тези цифри са в резултат на предварителни сведения, получени от екипите на организацията по места. Над 1000 трупа са били забелязани във водите в Талкобан, съобщи тя за Ройтерс. В Самар засега са регистрирани около 200 смъртни случая, уточняването на данните продължава.

Приближаването на тайфуна "Хайян" принуди Виетнам да евакуира над 200 000 души. Очаква се "Хайян" да помете централната част на страната утре. Виетнамските власти извършват евакуация в най-малко четири крайбрежни провинции, но медиите съобщават, че някои убежища са пренаселени, като в тях има голям брой жени, деца и старци. Училищата са затворени, а жителите на изложените на най-голям риск населени места са евакуирани на по-високи места.

Супер тайфунът "Хайян" - един от най-мощните регистрирани досега, се вряза в източните острови на Филипините Лейте и Самар в петък с нестихващи ветрове със сила от 315 км в час. Засегнати от стихията са над 4 милиона души в 36 провинции.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени