Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За първи път в историята олимпийският огън ще бъде изнесен в открития Космос

Снимка: ЕПА / БГНЕС

За първи път в историята олимпийският огън днес ще бъде изнесен в открития Космос.

В ролята на факлоносци ще бъдат руските космонавти от екипажа на МКС Олег Котов и Сергей Рязанский. Двамата ще си предават символа на игрите няколко пъти, докато останалите техни колеги ще имат задачата от борда на станцията да заснемат с фото- и видеокамери тази уникалната церемония в открития космос.

Инженерите са били готови да разработят специален космически вариант на олимпийската факла, при която огънят се имитира от светлинен лъч, но в крайна сметка е било решено да не се променя конструкцията на олимпийския символ. В него сега няма газ, тъй като беше преценено, че е опасно огънят да се пали докато е в космоса. Върху факлата беше направено само едно малко приспособление, за да може към нея да се прикрепи осигурително въже, докато върви щафетата извън станцията. Именно от тази факла, която сега е в космоса, на 7 февруари 2014 г. ще бъде запален главният огън на зимните олимпийски игри в Сочи.

Старт на щафетата с олимпийския огън даде президентът Владимир Путин на специална церемония на 7 октомври. До началото на игрите олимпийският символ ще преодолее над 40 хиляди км и ще премине през столиците на всичките 83 териториални образувания в състава на Руската федерация.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени