Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Берое", "Литекс" и "Славия" с победи в "А" група

Снимка: БГНЕС

"Берое", "Литекс" и "Славия" записаха победи в 17-ия кръг на "А" футболната ни група.

С гол от спорна дузпа "Берое" победи "Левски" и прекъсна серия от повече от 21 години без успех срещу столичани в Стара Загора. За последно "зелено-белите" бяха победили софиянци на собствен терен на 11-и април 1992-ра година с 2:1.  "Левски" пък беше в серия от пет поредни победи в Стара Загора. "Сините", които спечелиха предишните си три мача в първенството, започнаха по-активно, но и двата отбора така и не успяха да създадат чисти голови положения. С третата поредна домакинска победа "Берое" се изкачи на осмо място с 25 точки. "Левски" остана пети с 28 точки. Лидери са "Литекс" и "Лудогорец" с по 37 точки, като разградчани утре гостуват на третия ЦСКА, който има 29 точки.

"Литекс" разгроми "Пирин" (Гоце Делчев) с 6:2. На градския стадион в Ловеч "оранжевите" надиграха тотално съперника. Още до почивката имаха 3 гола аванс. Мачът започна взривно за домакините, като в 3-тата минута Армандо Ваюши в красив параболичен удар по диагонала от 20 метра откри резултата. Три минути по-късно албанецът покачи на 2:0 след центриране на Славчев. Последваха 2 пропуска на Джордан, който беше извеждан на стрелкова позиция сам срещу Абдиков, но вратарят на гостите спаси. В 35-ата минута Джазула беше най-съобразителен в наказателното поле на гостите и покачи на 3:0. Още в началото на второто полувреме "оранжевите" стигнаха до четвърти гол. При центриране на Джазула от фаул Славчев от малък ъгъл от 5-6 метра прати топката в мрежата на Абдиков. Гостите все пак успяха да върнат едно попадение чрез Димитър Пиргов в 59-ата минута. В 72-рата минута вратарят на "Пирин" Абдиков повали Манолов в наказателното поле и съдията отсъди дузпа. Юрген Джазула я изпълни точно и покачи на 5:1. Три минути преди края и Симеон Славчев вкара втори гол. От много малък ъгъл националът успя да прокара топката покрай Абдиков за 6:1. В 90-ата минута Иван Стоянов със страхотен удар от 25 метра оформи крайното 6:2.

"Славия" спечели с 2:0 у дома срещу "Нефтохимик". Успехът отдалечи столичани от зоната на изпадащите, но отборът от Бургас продължава борбата си за оцеляване в елита. Домакините поведоха рано в резултата чрез бившия национал Чавдар Янков. Опитният полузащитник се възползва от комбинация между Галин Иванов и Атанас Курдов, получавайки топката в наказателното поле, след което вкара за 1:0 с премерен удар. Превъзходството на "белите" продължи и в 31-вата минута бразилецът Фернандо да Силва реализира втория гол в полза на столичани. Халфът се възползва от центриране на Димо Атанасов и с глава направи 2:0. "Славия" има актив от 17 точки на десето място в "А" група, а "Нефтохимик" е на 12-а позиция с пет точки по-малко.

 

 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени