Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Няма да сме "троянският кон" на Москва в Европа

Снимка: Архив

България няма да бъде "троянският кон" на Москва в Европа, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю за френския вестник "Нувел обсерватьор". Държавният глава изразява пред френското издание подкрепа за обществените протести у нас и критикува "институциите в служба на бившата номенклатура и икономиката в ръцете на червените олигарси".

Гражданското общество се пробужда. Чувам исканията на протестиращите, заявява Плевнелиев, изтъквайки демократичния характер на протеста. По думите му българските институции и закони съответстват на европейските норми. Проблемът е в това как функционират и какви са резултатите.

Българският президент се изказва критично за продължаващата липса на прозрачност, особено в областта на енергията, но и в решенията на правителството, както и за недоразкритите истини за комунистическия режим. На въпроса за "червената мафия" у нас, президентът отговаря, че това е болест на демокрацията, но гражданското общество у нас е поставило точна диагноза, за да бъде излекувана държавата.

Българите са едни от най-проевропейски настроените сред гражданите в Европа и се гордеят с това. Нашата идентичност е проевропейска, България няма да бъде "троянски кон" на никого в Европейския съюз, отговаря Росен Плевнелиев на въпроса за българско-руските отношения и зависимостта от Русия.

По публикацията работи: Юлия Талева - кор. на БНР в Париж

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени