Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хиляди се включиха в националния протестен митинг в София

Снимка: БГНЕС

Хиляди граждани се стекоха в София на национален протестен митинг. Той е посветен и на датата 10 ноември 1989 г., смятана за начало на българския преход. Демонстрантите се обявиха срещу олигархията и настояха за морал в обществото.

Студентите дадоха начало на протестните прояви днес в столицата пред сградата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Студентите, окупирали най-старото висше учебно заведение у нас, излязоха от сградата и застанаха на стълбите пред Ректората. Кръстовището на булевардите "Цар Освободител" и "Васил Левски" е напълно блокирано. Хората носят плакати, надуват свирки и вувузели. Засилено е полицейското присъствие.

Децата на Прехода се събудихме и няма да спрем да искаме морал и справедливост, заявяват студентите. Първият съвет, който студентите получиха от преподавателите си беше: "Не мразете, те се хранят с омраза, и ако победим с омраза, как после ще живеем с нея."

В протеста участват студенти от Софийския университет, от УНСС, от НАТФИЗ, от НБУ, Техническия университет и др. Те носят транспаранти с надписи: "Ранобудните остават, вие си отивате", "Аз питам не само онези, които говорят, но и тези, които мълчат", "Времето ви изтече", "Кой изтреби мамутите?".

Начело на студентския поход за справедливост младите хора търкаляха огромна безформена топка, символизираща проваления преход, която искат да върнат на депутатите. Шествието първоначално беше водено от актьори - момче с маската на министър-председателя Пламен Орешарски, което теглеше с верига момиче, наметнато с българското знаме. Пред Народното събрание се състоя следващият парформънс на студентите. От голям кашон с надпис "урна" се подаваше ръка и всеки желаещ можеше да подаде на анонимната длан от кашона своя вот на празен бял лист.

Междувременно гражданин се покатери на оградата на посолството на Италия и залепи лозунг срещу българската мафия. Полицията направи забележка на човека, който залепи лозунга, но той не беше задържан. След като шествието стигна до Министерския съвет се разигра следващия артистичен етюд. Актьорът, който беше сложил маска на Пламен Орешарски символично подписа оставката си и воденото от него момиче, наметнато с българското знаме беше освободено от оковите си. Студентите се върнаха пред парламента, за да я внесат и да върнат несполучливия преход на политиците. Шествието премина по бул. "Дондуков", по "Раковски" и обратно по бул. "Цар Освободител" до Народното събрание, като навсякъде движението беше блокирано. Сериозен полицейски кордон охраняваше централата на партия "Атака", край която премина протестния поход на студентите, в знак, че не желаят никакви провокации студентите със сигнални жилетки с надпис "охрана" също направиха кордон пред централата.

Градусът на емоциите леко се повиши, когато шествието премина край автобус на движението на Николай Бареков "България без цензура". Тогава студентите промениха обичайния възглас "Кой предложи Пеевски?" на "Кой ви плаща?". До конфликт не се стигна.

Пред парламента студентите прехвърлиха пред загражденията безформената огромна топка, символизираща неуспешния преход и приготвиха няколко пътни чанти, на които пишеше "Емигрирайте вие". Напрежение се получи и тук като вечният участник във всички протести Йоло Денев успя да прескочи загражденията и се изправи непосредствено пред главния вход на парламента. Полицаите го изкараха извън загражденията, а към тях полетяха стотици балони, пълни с вода. След инцидента полицейският кордон беше удвоен.

По-късно протестиращите се насочиха към Орлов мост и блокираха движението по бул. "Цариградско шосе". До няколко дребни инцидента се стигна при преминаването на шествието в отсечката между Алея "Яворов" и Четвърти километър. Няколко от рекламните билбордове на телевизия "Алфа" и Атака бяха потрошени и единият от тях запален. Всичко това придружено с възгласи "Извини се бе", припомнящи стар спор между лидера на "Атака" и протестиращите от началото на лятото. След намесата на полицията акцията с трошенето на билбордовете беше прекратена, до арести не се стигна. За около 20 минути протестиращите студенти блокираха кръговото кръстовище на Четвърти километър, като за целта, както и при Алея Яворов се разделиха на два лъча. Чуваха се обичайните в такива случаи покани към хората, които са блокирани в колите си и в градския транспорт "Елате с нас, протестът е и за вас".

След двучасова блокада на булевард "Цариградско шосе" протестиращи студенти се насочиха с викове "Оставка" към парк-хотел "Москва". По предварителна информация лидерът на БСП Сергей Станишев има планирано интервю в предаването на Нова телевизия "Всяка неделя". Студиото на предаването се намира в хотела, който бе обсаден от полиция и протестиращи.
По публикацията работиха: Веселина Миланова, Лъчезар Цветков

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени