Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Е. Кирилов: Българско-турската граница трябва да се контролира от двете страни

Снимка: БГНЕС

Европейските средства, които България ще получи през януари за покриване на всички разходи по настаняването на бежанците, няма да са достатъчни. Това заяви в Сливен евродепутатът от левицата Евгени Кирилов. Според него за овладяването на бежанската вълна българско-турската граница трябва да се контролира от двете страни.

Въпреки принципите на солидарността и хуманизма, които България трябва да отстоява като страна-членка на ЕС, бежанската вълна от Сирия поставя страната ни в извънредна ситуация, каза Евгени Кирилов, цитирайки лидера на групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Като цяло нашата група вече излиза с позицията, че при такива сериозни проблеми трябва да има принос на всяка една страна от Съюза, включително даже да се стигне до квоти, коя страна колко приема. Ние трябва да държим на това - тази граница трябва да се охранява от двете страни, не само от едната. Всъщност те са оставени, хората, които влизат в Турция, свободно да се придвижат към нашата граница. Те си пътуват с вътрешния транспорт, стигат до Одрин, на Одрин се качват на автобусите към нашата граница. В отделни случаи това става пред погледите на турската страна, те там имат жандармерия, която охранява границата.

Евгени Кирилов допълни, че страната ни трябва да получи допълнителни средства, защото поема основния удар от бежанската вълна.

По публикацията работи: Щилияна Василева - кор. на БНР в Сливен

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна