Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Грийнпийс": България е първа в Европа по замърсяване на въздуха

Снимка: 4coolpics.com

Доклад на "Грийнпийс" постави България на първо място в Европа по замърсяване на въздуха със серен диоксид и фини прахови частици на единица произведен киловатчас електроенергия. Според данни на организацията у нас болестите след замърсяване от българските ТЕЦ-ове са взели над 2 хиляди жертви през миналата година.

Пред сградата на Министерския съвет еколози демонстрираха вредата от използване на въглищата.

Жертвите от горенето на въглища в ТЕЦ-овете превишават четири пъти жертвите от катастрофи в страната. Приблизително две хиляди души са в отпуск по болест дневно, а други близо четири хиляди са с намалена работоспособност. Ключов е проблемът в Старозагорския регион, посочи за "Хоризонт" Деница Петрова:

Строим една стена, след малко ще сложим и въглища към нея. Това, което искаме да кажем, е, че въглищата всъщност са една задънена улица. Въглищата не са бъдещето. Има алтернативи. В България първо трябва да се работи много за енергийна ефективност, произвеждаме много повече, отколкото имаме нужда.

Продължителното излагане на атмосферното замърсяване на ТЕЦ-овете значително увеличава риска от хронични заболявания на сърдечно-съдовата система и дихателните пътища, както и на злокачествените заболявания.

По последни данни, негативните последици за човешкото здраве възникват при по-ниски нива на серния диоксид и праховите частици във въздуха, отколкото се приемаше доскоро, твърдят природозащитници.

По публикацията работи: Наталия Ганчовска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени