Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румънският шофьор Мариан Вилку напуска ареста срещу 2000 лева парична гаранция

Снимка: БГНЕС

Румънският шофьор Мариан Вилку напуска ареста срещу 2 хиляди лева парична гаранция. На 19-а август, преди официалното откриване на новия участък на магистрала "Хемус" край село Яна, той предизвика тежка катастрофа, при която загинаха 2-ма души, а 5-ма бяха ранени.

В решението си Софийският градски съд се позова на Наказателно-процесуалния кодекс, според който лице, извършило непредумишлено престъпление, каквото е причиняване на смърт на пътя, не може да бъде задържано повече от два месеца. На въпрос, при наличието на това законово изискване, не е ли трябвало прокуратурата да инициира освобождаването на клиента му, адвокат Станчо Станков отговори:

Нейно задължение е сама да измени по разпореждане на прокурора мярката си. Възможно е и да обжалваме, евентуално.

Запитан дали смята, че има основание да се иска забрана за напускане на страната, Станков отговори: Това е право на прокуратурата, не мога да кажа. Няма такова намерение, виждате – представихме доказателства къде може да бъде намерен в България, както и в чужбина, така че ще се явява постоянно по всички процесуално-следствени действия.

В съдебната зала спор нямаше, тъй като прокуратурата се съгласи, че законовият текст предполага, че след двумесечен престой в ареста, всеки, извършил престъпление като това на Вилку, а именно катастрофа с жертви на пътя, трябва да напусне ареста. Дебатът по-скоро беше за адекватната мярка за неотклонение, която трябва да бъде наложена. Прокуратурата се съгласи това да са 2000 лева парична гаранция.

За да докаже, че няма да напусне страната, адвокатът на Вилку представи договор за наем на жилище, което съпругата на Вилку е взела в продължение на три години, както и документ, че е придобила статут на трайнопребиваваща в страната от МВнР. Независимо от това, че съдът отмени мярката за неотклонение на румънския шофьор, той ще трябва да изчака възможността тя да бъде обжалвана пред Апелативния съд, след което да внесе сумата, за да излезе на свобода.

По време на заседанието стана ясно, че не е направено много по делото от септември досега, а съдът препоръча на прокуратурата, ако намери за необходимо, да поиска на Вилку да бъде забранено да напуска страната, с оглед на нормалното протичане на разследването.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени