Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СГС гледа искането на румънския шофьор Мариян Вилку да бъде пуснат от ареста

Снимка: Архив

Състав на Софийския градски съд ще разгледа искането на румънския шофьор Мариян Вилку да бъде пуснат от ареста. На 19-и август той предизвика тежка катастрофа на магистрала "Хемус", при разклона за село Яна. Заседанието е насрочено за 10 часа.

Тежкият инцидент стана час преди официалното откриване на новия участък на АМ "Хемус". Според експертите Вилку връхлита върху бавнодвижещите се автомобили със 118 км/час. Загиват двама, ранени са петима. При първоначалното задържане защитата на румънския шофьор оспорва коректността на отчетената скорост и твърди, че правата на Вилку са ограничени:

Не са му предоставени необходимите преведени документи. Затова мисля, че има нарушение.

Адвокат Станчо Станков отказа повече конкретика, дори и за това имало ли е сигнализация, която да подготви шофьорите за тапата преди новия пътен участък:

Не мога да знам какво точно е било там. В момента е в шок, нищо не казва. Ще се изяснят и тези обстоятелства.

Веднага след трагедията съпругата на Мариян Вилку нае жилище в София с надежда, че той ще бъде пуснат от ареста. През август обаче това не умилостиви съда. Днес ситуацията е различна. От деня на инцидента са минали повече от два месеца - максималният срок на лице, извършило убийство по непредпазливост.

По публикацията работи: Силвия Великова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна