Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алергия към някоя от съставките на козметичен продукт са развили 27 на сто от хората по света

Снимка: архив

Увеличават се случаите на алергии след употреба на козметични продукти, предупредиха дерматолозите. Кожната алергия се среща сред 30 на сто от хората по света, сочат данните на дерматолозите. Още по темата - от Гергана Хрисчева:

27 на сто от хората по света са развили алергия към някоя от съставките на козметичен продукт, като водещи са парфюмите, консервантите и боите за коси. В България процентът на развилите алергия е сходен, посочи доктор Ася Николова от университетската кожно-дерматологична клиника в София.

В повече от 80 процента от резултатите от нашите тестувания в сектора по алергология към кожна клиника, резултатите са алергия към някои от съставките на козметичните продукти. Консерванти и аромати, това са водещите алергени.

Алергията се появява най-бързо, когато продуктът се прилага директно върху кожата. на следващо място от продукти, които се измиват. Хората не бива да се подвеждат и по етикета "Натурални продукти", посочи още доктор Николова:

Натуралните продукти обикновено са от растителен характер. Растителните агенти също така крият опасност от много алергични реакции.

Миналата година най-честият алерген са били продукти със съставката иланг-иланг, а тази година водещо място заемат алергиите вследствие на шел лака, като екземата се появява върху лицето. На 18 ноември ще се проведе петата национална кампания за профилактика на кожните алергични заболявания с безплатни прегледи в няколко болници в страната.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна