Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Такева: Между 4% и 8% ще бъдат увеличени учителските заплати от януари 2014-а година

Снимка: БГНЕС

Между 4 и 8 процента ще бъдат увеличени учителските заплати от януари 2014-а година. Това заяви в Ловеч председателят на Синдиката на българските учители Янка Такева. По думите й вече са преведени договорените с правителството 9 400 000 лева, които още до края на този месец ще бъдат раздадени на педагозите, чиито заплати не бяха увеличени с 8% от януари 2013-а година. Заплатите на тези учители ще бъдат индексирани със задна дата.

Според Такева през следващата година парите за образование в държавния бюджет ще са със 135 милиона лева повече, а средствата за увеличението на учителските заплати ще бъдат осигурени от увеличението на парите по единните разходни стандарти.

Имаме с 20-22 милиона лева повече за увеличаване на единните разходни стандарти. Средно с 1, 3 се увеличават парите да средните общообразователни училища, между 2, 6 и 3 процента за професионалните гимназии.

Такева добави, че с 9% се увеличават и парите за издръжката на децата със специални образователни потребности, с 14% за ученическите общежития и с 30% за защитените училища.

В новия бюджет са предвидени повече пари за пътуващите учители, чиито разходи вече ще заплащат на 100%, за националните програми. Осигурени са средства за закупуване на нови училищни автобуси, информационни технологии и подобряване на техническата база на професионалните училища.

14 милиона са предвидени за подпомагане и усъвършенстване на делегираните бюджети, което означава, че всяко училище извън делегирания бюджет целево ще получи между 27 и 35 хиляди. Всяко учебно заведение, което е малко, не е средищно, не е защитено, но не може да бъде закрито, ще получи по 27 хиляди лева допълнително.

С 16 милиона се увеличават и средствата за висшето образование.

По отношение на готвената национална стачка, Янка Такева заяви, че според нея все още не е назрял моментът за протестни действия от страна на синдикатите. 

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна