Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ и "Подкрепа" не постигнаха съгласие за общи действия в различните сектори

Снимка: КНСБ

Планираната за утре обща пресконференция на лидерите на КНСБ и КТ "Подкрепа" Пламен Димитров и Константин Тренчев се отменя. На нея трябваше да се обявят общите действия на двата синдиката по сектори и готвени протести. Стачните комитети не са постигнали съгласие днес за формата и мащаба на подобни действия. От КНСБ информираха, че ще проведат своя пресконференция в 12.30 часа също по темата за неразбирателството.

Двата стачни комитета заседаваха днес, а утре трябваше да бъдат обявени конкретни действия по сектори.

Преди заседаниeто от двата синдиката бяха уверени, че със сигурност ще има национална протестна демонстрация на двата синдиката с настояване за нови политики в бюджета за догодина. Дали това ще има ефект, коментира лидерът на КНСБ Пламен Димитров:

Аз не знам, но знам, че хората от нашите синдикални организации искат това, искат да бъдат чути. Най-накрая да видим наистина промяна и данъчна философия, въвеждането на необлагаем минимум, ако ли не, може от следващата година поне стъпки в тази посока, за да е ясно, че има променена философия. Ако няма такава, аз не виждам защо това правителство трябва да продължи тогава да действа. Ние не искаме оставка на всяка цена, искаме промяна на политиките, а иначе всички сме наясно, че този парламент няма да изкара пълният си мандат поради грешното си зачатие. 

Тревожно според президента на "Подкрепа" Константин Тренчев е намерението на правителството да тегли заеми: 

Искат да направят добро впечатление, че се прави нещо социално, но предварително не са сметнали, че нямат необходимия ресурс и при това нещо ще налетят на заеми догодина. В здравеопазването също има голямо напрежение. Там считам обаче, че са намерили средствата, но разберете, че гасенето на пожари не е правилната тактика, а трябва да се намери форма и начин да се премахнат причините за пожарите. 

В сектор "Енергетика" синдикални действия ще има, расте напрежението в мини "Марица".

В момента под заплаха са доходите на хората в енергетиката и това вече става нетърпимо, смята Константин Тренчев. 

По публикацията работи: Цветелина Стоянова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна