Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задържаните в Русия активисти на "Грийнпийс" вече са в Санкт Петербург

Снимка: Васко Михайлов

Арестуваните в Русия 30 активисти на "Грийнпийс" бяха преместени от Мурманск в Санкт Петербург, където предстои да бъдат изправени пред съда.

Членовете на международната екоорганизация първоначално бяха обвинени в пиратство, но по-късно следствието и прокуратурата обявиха, че те ще бъдат съдени за хулиганство. За подобно престъпление руският наказателен кодекс предвижда до 7 години затвор.

На 18-и септември четирима активисти на "Грийнпийс" се опитаха да се качат на платформата на "Газпром" в Печорско море, за да протестират срещу добива на петрол в Арктика, но бяха арестувани. Ден по-късно руски граничари щурмуваха техния кораб "Арктик сънрайз" и задържаха останалите еколози, представители общо на 18 държави. Сред тях има и двама журналисти - руснак и британец.

Днес Съветът по правата на човека към руския президент излезе с обръщение към Следствения комитет държаните под стража активисти на "Грийнпийс" да бъдат освободени под гаранция или подписка. Те няма как да на напуснат Русия, тъй като паспортите им са иззети. Много от членовете на Съвета изразяват готовност да станат лични поръчители на подсъдимите еколози.

По публикацията работи: Васко Михайлов - кор. на БНР в Москва

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени