Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чобанов: В Бюджет 2014 е заложен устойчив растеж на икономиката на страната

Снимка: БГНЕС

Три основни приоритета - образованието, развитието на регионите и социалната политика очерта финансовият министър Петър Чобанов в началото на дебатите по първото четене на проектобюджета за 2014-а година. ГЕРБ очаквано подложиха на критика макрорамката.

В началото на дебатите в парламента финансовият министър Петър Чобанов увери, че във финансовата рамка е заложен растеж:

Така представените фискални параметри на Бюджет 2014 година отразяват политиката на правителството, насочена към промяна по отношение на разпределението в публичните ресурси, извеждането на икономиката на страната по пътя на устойчив растеж, насърчаване на инвестициите и заетостта и осигуряване на нужната социална закрила за уязвимите слоеве на обществото.

Рестартиране на икономиката и ускоряване на растежа е цялостната философия на бюджета за догодина според Петър Чобанов. Той припомни наследените от бюджета "Дянков" проблеми и увери, че новият е една от крачките за решаването им.

От ГЕРБ бяха единствените опоненти на бюджета. Владислав Горанов критикува модела, по който се формират приходите и го определи като опасен за държавата:

Очевидно нежелание или невъзможност за справяне със сивата икономика. Правителството няма виждане за това как да осигури събирането на приходи. Кадровите решения в Агенция "Митници" показват липса на реална управленска визия как приходните администрации да вършат своята работа. Ако се реализира приходната част на бюджета, ясно се вижда, че той е правен от разходната към приходната част. Той е правен по логиката: "Дайте да видим колко разходи са ни нужни, после ще правим сметка колко приходи да заложим". Така е най-лесно да се работи - между другото, защото ползите от разходите са за управляващите. А отговорността и тежестите по събирането на приходите са за сметка на гражданите и на бизнеса.

Делян Добрев от ГЕРБ каза, че това е бюджет на високата безработица и на замръзване на вътрешните инвестиции, които са важни за разкриване на устойчиви работни места. Добрев предупреди, че от юли догодина е възможно драстично увеличаване на цената на тока.

Бившият социален министър Тотю Младенов алармира, че догодина се очаква висока безработица, по-малко работни места, средствата за преференциите за бизнеса и общините ще бъдат два пъти по-малко, отколкото тази година.

Румен Гечев посочи скритите козове за реализация на бюджета.
"Южен поток". Реализацията на проекта може да се отрази по-осезаемо върху българската икономика. Вторият коз - това е преструктурирането на Българската банка за развитие. Ние ще можем да осигурим кредитен ресурс при преференциални условия.


Финансовият министър Петър Чобанов отхвърли една по една критиките на ГЕРБ.
Противопоставяне на генериране на растеж чрез инвестиционни разходи. Мислех си, че това е една философия, която може да бъде припозната както от лява, така и от дясна част, явно съм се лъгал. Заетост се създава само чрез програми за заетост. Заетост се създава само чрез работеща икономика, която Бюджет 2014 ще осигури. Успехът ще е, ако се увеличат разходите, които ще правим през следващата година, за да е щастлив съответният министър и да е нещастен финансовият министър. С тази критика по никакъв начин не се прави сметка, че разходите могат да се харчат и ефективно.

Дебатите по бюджета ще продължат и утре.
 

Подробности чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Добромир Видев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна