Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

КНСБ организира национална протестна демонстрация на 20-и ноември

От "Подкрепа" заявиха, че няма да участват в чужди сценарии
Снимка: БГНЕС

КНСБ организира на 20-и ноември национална протестна демонстрация. Тя ще бъде в защита на правата на работниците, заяви лидерът на синдиката Пламен Димитров. Според него след време е възможно да има съвместни протестни действия с КТ "Подкрепа", въпреки че за националната демонстрация двата синдиката не постигнаха съгласие:

51% от синдикалните членове на КНСБ очакват и настояват за национални и регионални протестни действия с основен дневен ред доходите на хората, сигурността на работното място и техните права. КНСБ не е участвал и няма намерение да участва в никакви политически и каквито и да било други - тъмни, задкулисни, олигархични и каквито там било сценарии, както някои подозират. Нашата цел е да поставим искания, които сме заявили към правителството още с идването му на власт. Основната причина е, че ние не усещаме, не виждаме необходимата грижа за работещия българин. 

От Конфедерацията на труда "Подкрепа" заявиха в писмо до медиите, че не искат да вземат страна в съмнителните политически и олигархични войни, които текат в момента, дирижирани от задкулисните кукловоди на прехода.

Лидерът Константин Тренчев каза:
-Не искаме да се присъединяваме към никой, имаме си достатъчно ресурс и позиции, за да протестираме, когато намерим за добре сами. Не желаем да участваме в сценарии, които са писани от други.

От КНСБ отговориха, че различието с "Подкрепа" е в определената дата за национален протест. 
Пламен Димитров запази възможността за общи действия с "Подкрепа":
Аз не изключвам в следващите седмици и месеци други съвместни дейстивя с КТ "Подкрепа".
Националният протест на КНСБ е предупредителен. Синдикатът настоява да се направят законодателни промени и корекции в бюджета за следващата година и се криминализира укриването на осигуровки:
Всички доходи от заплата до 400 лева да получат възможността на края на годината да им се върне от държавния данък. Което е в размер на 400 и нещо лева, каза още Пл.Дмитиров. 
На протеста КНСБ ще заяви "Повече така не може"

По публикацията работи: Радостина Билярска
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени