Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири язовира в Ловешко са в предаварийно състояние

Снимка: БГНЕС

Четири язовира в Ловешка област са в предаварийно състояние. Комисия, назначена от областния управител, е констатирала нарушения при експлоатацията на водоемите и е направила предписания, които трябва да бъдат изпълнени незабавно.

Най-тревожно е състоянието на язовир "Черешов дол" край Априлци, чийто изпускателен кран не работи.

Предаварийно е и състоянието на язовирите край селата Голец, Малка Желязна и Добродан, обясни заместник-областният управител на Ловеч Юнал Мъстънов и добави:

Не се провежда технически мониторинг за състоянието на язовирната стена и съоръженията към нея, не се осъществява ремонт на съоръженията съобразно изискванията, наличие на храстовидна и дървесна растителност по сухия и мокрия откос на язовирната стена. В договорите за даване под наем, аренда или концесия не са посочени задълженията на страните по осъществяването на техническата експлоатация и ремонт.

Проблеми са констатирани и със защитните диги по поречието на река Осъм край село Деветаки и река Вит край Дерманци и Торос.

Предписания са издадени и за деретата на река Леснова край Ябланица и Крушунската река край Летница. Юнал Мъстънов е категоричен, че засега няма опасност за населението.

По публикацията работи: Пламен Христов - кор. на БНР в Ловеч
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна