Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Густаво Дудамел в Гьотеборг

Густаво Дудамел е сред най-търсените диригенти на оркестрови и оперни състави по света.
Снимка: Архив

Днес ви предлагаме музика от Швеция - един от концертите в сезона 2007/2008 на Гьотеборгския симфоничен оркестър с диригент Густаво Дудамел. Оркестърът е известен като „един от най-забележителните световни състави” и е чест гост в Европа, САЩ, Япония и Близкия Изток, както и във всички престижни музикални центрове по света. Интересно е да отбележим, че сътрудничеството между този състав и прославения венецуелски музикант започва през 2005 година при съвместната им изява в рамките на фестивала „Би Би Си промс”, преминала при огромен успех. Две години по-късно турнето им в Стокхолм, Лондон и Париж е съпроводено с бурни овации, ставане на крака и забележителни отзиви. През есента на същата 2007 година венецуелският диригент вече е музикален директор на шведския оркестър, а Кристиан Захариас и Петер Йотвьош - постоянни гост-диригенти. През август 2008 година оркестърът на Гьотеборг и Дудамел се връщат в Лондон, за да пожънат нови успехи на „Би Би Си промс” и в концертната им обиколка в Германия, Шотландия и Великобритания. Няколко месеца преди това на 8 май, те свирят в Гьотеборг. Тази вечер ние ще имаме удоволствието да проследим с документален звук цялата им изява.
В програмата:
• Увертюрата към „Олимпия” от Йозеф Мартин Краус, наричан „шведския Моцарт”. На служба в шведския двор композиторът с немски произход заминава още на 21-годишна възраст. Роден е в същата година като Моцарт - 1756, и го надживява само с една година. За музиката на Йозеф Мартин Краус са характерни внезапните и драматични контрасти, полифоничните умения и лиричността.
• Вторият клавирен концерт във фа минор опус 21 на Фредерик Шопен със солист Емануел Акс, многократен носител на “Грами” за солови и ансамблови изяви. По световните сцени Акс често гастролира в партньорство с Йо-Йо-Ма, а двамата музиканти, събрани заедно с Исак Щерн и Хайме Ларедо, са неповторим квартет. Сериозен тласък в кариерата на Емануел Акс е спечелването на приз от международния конкурс на името на Артур Рубинщайн през 1974.
• Симфония № 2 в сол минор от шведския композитор, пианист и диригент Вилхелм Стенхамър. Именно Стенхамър е първият диригент на създадения през 1906 година Гьотеборгски симфоничен оркестър. На този пост той остава до 1922 година.
Густаво Дудамел е роден през 1981 година в Баркисименто, Венецуела. Международния си триумф постига през 2004 година на диригентския конкурс „Густав Малер” с бамбергските симфоници и най-вече с изявите си начело на венецуелския младежки оркестър „Симон Боливар” - те са на световния подиум от 1999 година досега. Дудамел е възприеман като един от най-забележителните диригенти на нашето време. От миналата година той е музикален директор и на филхармонията в Лос Анджелис, без да изоставя съставите на Венецуела и Швеция. Със своята неизчерпаема енергия и артистизъм Густаво Дудамел е сред най-търсените диригенти на оркестрови и оперни състави по света.

понеделник, 1 февруари от 19.30 часа

По публикацията работи: Даниела Найденова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени