Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Музикална радиоенциклопедия” в понеделник: творби от българските композитори и музикални директори в БНР Димитър Ненов, Парашкев Хаджиев и Боян Икономов

Българските композитори и музикални директори в БНР Димитър Ненов, Парашкев Хаджиев и Боян Икономов.
Снимка: Архив

В нототеката на БНР се съхраняват оригинални партитури на композиторите Димитър Ненов, Парашкев Хаджиев, Панчо Владигеров, Марин Големинов, Йоско Йосифов. Всяка от творбите е звучала първо в радиоефира и е писана специално за държавното радио на България, основано през януари 1935 г.
Заслугата да може днес да се разгърнат авторските партитури на големите български композитори е на музикалните уредници на радио „София” от началото на миналия век - Димитър Ненов и Боян Икономов. Идеята за музика, написана специално за радиото, се ражда когато средствата на медията за купуване на грамофонни плочи се оказват недостатъчни. Тогава Димитър Ненов решава да привлече български композитори да пишат музика, а премиерата им да е в ефира. С протекцията на главния уредник на радио „София” Сирак Скитник тази традиция е продължена и от Боян Икономов.
Композиторът Димитър Ненов, който е музикалният уредник на Радио София, създава дискотеката на Радиото, чийто продължител днес е фонотеката на БНР.
Още през 1937 г. се появяват така наречените „оперетки за деца” написани от Парашкев Хаджиев.

понеделник, 25 януари от 16.30 часа

По публикацията работи: Елена Хубанова
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна