Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Панорама на полската драма, съвместно с Полски институт София - "Най-много самоубийства стават в неделя" от Анна Бужинска

Снимка: Даниела Манолова
Анна Бужинска е авторка на трудове по теория и антитеория на литературата, коментари за различни периоди от историята на полската литература, сценични театрални текстове, най-известният между които е "Танго Пиацола", поставен в Краковския театър “Юлиуш Словацки”.
Първоначалната хрумка за пиесата „Най-много самоубийства стават в неделя" идва от статия в “Политика” за епидемията от неделни самоубийства между младите полски бизнесмени. Така тя моделира двамата си главни характери, което са подложени на страхотния натиск и стрес, типични за изкачването на стъпалата на кариерата, и лоялно служене на работодателите - големи чуждестранни компании. Родени и възпитани в малки провинциални родни градчета и при напускането им са променили имената си към “по-европейско” звучене, скъсало с фамилната традиция.
Когато в един момент двамата млади съпрузи спират лудия си бяг по стълбицата на амбициите, те не успяват да открият своя истински живот. Скъсали с миналото, отхвърлени от настоящето, макар талантливи и интересни като личности, героите на Бужинска не успяват да създадат никакво бъдеще, освен самоубийството като единствен изход.
Режисьорът на радиоспектакъла Минчо Събев е изкушен от полската драма още в годините на своето следване при Товстоногов в тогавашен Ленинград през далечните 62-63 години.
И до днес той запазва възхищението си и любовта към полския театър, за който казва, че е най-добрият в Европа. А актьорите Петя Силянова и Мариан Бачев осигуряват наистина интересно и богато присъствие в ефира на тази съвременна полската драма.

неделя, 21 март, от 16.00 часа
По публикацията работи: Майя Динева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени