Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Радиотеатърът" представя по Великден поредицата "Приказка без край" за последните дни от земния живот на Иисус

Тайната вечеря
Тази година и Великден подрани, и зимата се задържа, дори още въздухът не е усетил пролетта. Върбите за Връбница не навсякъде успяха да се разлистят, но все едно пролетта иде, Великден иде... Колкото и да се вихри леденият вятър, слънцето изгрява по-рано, свети по-дълго, скоро ще стане и по-топло. Колкото и да се задържа снега, земята скоро ще изпръхне, ще цъфнат кокичето и минзухара, ще запеят поточетата, ще долетят птиците.
На този Велкиден редакция Радиотеатър ще поздрави своите слушатели, и големи, и малки, с една своя поредица, наречена „Приказка без край”. Замислена и осъществена преди повече от десет години тази поредица проследява земния живот на нашия Господ Иисус Христос, както е записан в Новия Завет, но пресъздаден чрез изкуството на радиотеатъра.
Защото страданието и Възкресението на Божия син е тясно свързано със страданията и възкресенията в нашия, човешки живот, с пролетното възкръсване на природата, със сблъсъците и предателствата по земния ни път. Всеки е имал своето Рождество, плакал е с кървави сълзи в своята Гетсиманска градина, преживявал е издайничеството на най-близките си хора на някоя тайна вечеря. Всеки от нас е минал през своя съд, разпятие и възкресение, а който не е, то поне веднъж е молил да го отмине горчивата чаша,нали? Да не говорим, че от „Осанна“ до „Разпни го“ крачката е една.
Приказка без край си беше поставила амбициозната задача да разкаже за тези събития в живота на Иисус по прост, обикновен начин, за да бъде разбран и от децата. Именно към децата е обърната и радиопродукцията с режисьор Николай Колев, както и прекрасното изпълнение на актьорите Мариус Донкин, Красимира Казанджиева, Георги Кишкилов, Антон Горчев, Николай Антонов и други. Съчетана с великолепното музикално оформление на Пламен Петров, радиопоредицата „Тържественото влизане на Иисус в Йерусалим“, „Тайната вечеря“, „Христос се моли в Гетсиманската градина“, „Съдът над Христос“, „Разпятие“ и „Възкресение“, ще поднесе на нашите слушатели един истински празник в дните около Великден.

”Тържественото влизане на Иисус в Йерусалим” и „Тайната вечеря”
петък, 2 април, от 18.30 часа

”Христос в Гетсиманската градина” и „Съдът над Христос”
събота, 3 април от 19.00 часа

„Разпятие” и „Възкресение Христово”
неделя, 4 април, от 19.00 часа
По публикацията работи: Мая Динева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени